<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de novembre 13, 2004

Catalán-valenciano: Divide y vencerás 

El pepé ha resultado ser el paladín de la defensa del valenciano. Todavía recordamos cómo los del pepé abuchearon al Raimon en Las Ventas por cantar en su idioma. Lo real es que sólo se han puesto las pilas por los esfuerzos de Catalunya por el reconocimiento oficial. Lo real es que el retroceso del catalán en el País Valenciano es grave y tiene como responsable al pepé. Deberían empezar por casa, no en Bruselas.



Actualització: L'Antoni Defez, Professor de la Universitat de Girona,
ens explica a l'Avui Per què els catalans no entenen els valencians:
"El blaverisme o l'anticatalanisme fou creat en la dècada dels 70 pels sectors més reaccionaris, més franquistes, de la dreta valenciana i madrilenya com una mena de pantalla davant d'un suposat perill pancatalanista, estratègia que va quallar, com era d'esperar, en els sectors més conservadors i franquistes de la població. Ara bé, el PSOE local -i recordem que durant tres legislatures els socialistes van governar el País Valencià- hi va contemporanitzar i força, és a dir, des del silenci o la complicitat van contribuir a la formació d'aquesta enorme bola de neu. La raó és molt simple, tan simple com l'error. El socialistes valencians consideraren convenient mantenir una actitud equívoca i dèbil davant del tema valencià-català per tal de no perdre vots".

Donj re, els sociates també tenen la seva quota de responsabilitat al tema. (Gràcies, Hipòlita)
Actualización 2: Lo dicho, paladines del valenciano en pleno pancarteo (via l'Avui):

Ni ellos mismos se lo creen.
Y parece ser que no faltan instituciones valencianas, que afirman la vigencia del valenciano por contraposición a la del catalán.

Harían mejor que hacer algo por que su lengua avance, o al menos no retroceda, en el País Valenciano. De lo contrario, acabab por pasar por el aro de la política de "dividir y vencer" del pepè.
En tal sentido, es de notar que el bloc valencià está más por la via del referendum de l’Estatut d'Autonomia que por la via anticatalana del pepé. Más aún:
El BLOC demana a Camps que "deixe de fer el ridícul" en la polèmica sobre el reconeixement de les llengües cooficials a la Unió Europea i denuncia la "hipocresia" del PP
12-11-2004 18:30:26

El reconocimiento del catalán en Europa no puede sino beneficiar a los ciudadanos del País Valenciano y del País Balear. Es una buen noticia para todos.
Informa de tres versiones de la Constitución europea
La UE certifica que catalán y valenciano son la misma lengua
LVD - 18/11/2004 - 12.51 horas



|