<$BlogRSDUrl$>

divendres, de desembre 30, 2005

Subestimando el catalán: tapar el sol con un dedo... 

Lo dice TVCatalunya:
29/12/2005
A la mostra del TNS
EL CATALÀ ESTÀ INFRAREPRESENTAT A LA MOSTRA DEL TNS
TVC ha detectat un descens molt significatiu de la representació de llars de parla catalana en la mostra de TNS, que ha tingut una incidència negativa en els índexs d'audiència de TVC aquest últim any.
¿Qué es lo que ocurre?

TV Catalunya, emisora en catalán, aparece con menores índices de audiencia, ¿cómo así? ¿Es que está haciendo las cosas mal? ¿Su programación es aburrida? El público rechaza su programación. ¡No! No, señor...

Simplemente ocurre que la empresa TNS (Sofres) ha reducido por el morro la ponderación de los catalano-hablantes hasta un 35,8%, cuando somos 44,3% y en realidad más.**

La lína roja cae porque están tirando abajo la línea verde....La caída de TV3 viene simplemente de la artificial subrepresentación de los catalano-hablantes.

** Según l'IDESCAT (Institut d'Estadística de Catalunya) el catalán es
Lo entiende casi la totalidad de catalanes y los porcentajes para saber hablarlo son mucho mayores que estos... Para mala suerte de los sesgados, hay una Estadística d'usos lingüístics a Catalunya, Any 2003 (document en PDF). Vale la pena leer el documento completo. Se desmontan muchos mitos, de esos que abundan en Madrid: lo real es que en Catalunya la gente habla su idioma libremente. A nadie se le obliga a hablar como no quiere, ni se le prohibe expresarse como quiere.
*********

El asunto ha trascendido en La Vanguardia:
TVC rechaza la muestra de TNS para hacer las mediciones de audiencia
MARTA FORN - 30/12/2005
BARCELONA
El País:
TV-3 se considera perjudicada por los criterios lingüísticos que aplica Sofres al medir la audiencia
"se considera perjudicada"....

PrNoticias:
TV3 la emprende contra TNS
TV3 no parece estar muy contento con el sistema de medición que utiliza TNS para cuantificar las audiencias. Concretamente, la autonómica considera que el catalán es una lengua infrarrepresentada.
"la emprende".... "no parece estar muy contento" (¿es que alguien debería "estar muy contento"?)

ABC:
TV3 asegura que en las mediciones de audiencia de Sofres el catalán está "infrarrepresentado"
S. J. V.
Izaro News:
Las trampas en la medición de audiencias
i sobre tot a l'Avui:
L'efecte estadístic i el fet català
Televisió de Catalunya va denunciar ahir que la mostra que fa servir l'empresa TNS per determinar les audiències televisives no recull la realitat lingüística actual de Catalunya. Concretament, dels 440 audímetres que TNS té a Catalunya, només el 35,8 per cent es troben en llars de persones que es declaren catalanoparlants, mentre que el 51,3% estan instal·lats en les de famílies castellanoparlants. Aquesta proporció no es correspon amb les dades d'usos lingüístics de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que certifica un 44,3% de catalanoparlants. La diferència de prop de deu punts és substantiva i va més enllà dels marges d'error habituals en aquesta mena de sondejos.

TV3 ha fet aquesta denúncia pública després d'intentar sense èxit que es corregís aquesta desproporció. L'ha fet, lògicament, perquè creu que surt perjudicada en els índexs d'audiència que registra TNS. Però la seva queixa està justificada i treu a la llum un problema de fons: el de la manca de representativitat dels baròmetres d'audiència de premsa, ràdio i televisió catalans -siguin en català o en castellà- en les mostres d'àmbit espanyol.
¿Y de qué va el asunto? No es sólo un tema representatividad de una muestra sino:
Engrunes
Joan Oliver
TV3 es queixa, amb raó
(...)
Com a conseqüència d'aquest esbiaixament, la informació que subministra Sofres dóna menys pes a les televisions que emeten en català del que realment tenen. I això repercuteix en les dades d'audiència i en els ingressos publicitaris. Com sempre, els que tenen la paella pel mànec diuen que tot plegat és degut a "causes tècniques", però la crua realitat és que respon als interessos econòmics de les televisions estatals i, també, als interessos polítics dels que ens volen veure menys diferents del que som. TV3 es queixa, amb raó.
Intereses económicos y políticos de las televisiones espanyolas. Se trata de una subestimación interesada del catalán.

El catalán es una lengua viva en Catalunya. Es una realidad. Desde siempre. Negarla es como intentar tapar el sol con un dedo.

Se lo pierden. Así como antes les tomó algún tiempo disfrutar de "Paraules d'amor" de Serrat (no de Ana Belén), hasta que la tradujeron, en Catalunya llevamos ya un par de años disfrutando de una creación magistral como esta:
Boig Per Tu
(Sau)

En la terra humida escric, nena
estic boig per tu
em passo els dies esperant la nit.
com et puc estimar si de mi
estàs tan lluny
servil i acabat boig per tu.

Sé molt bé que des d'aquest bar
jo no puc arribar on ets tu
però dins la meva copa veig
reflexada la teva llum
me la beuré
servil i acabat boig per tu.

Quan no hi siguis al matí,
les llàgrimes es perdran
entre la pluja que caurà avui
em quedaré atrapat
ebri d'aquesta llum
servil i acabat
boig per tu.
El vídeo lo podéis ver aquí. Apuesto lo que sea a que algún artista la traducirá y triunfará en Espanya con esta canción.

|