<$BlogRSDUrl$>

dijous, de desembre 29, 2005

"Mito desmontado" 

Ho llegim a l'Avui:
Catalunya creix per sota de la mitjana estatal del 2000 al 2004
La classificació El Principat ocupa el 12è lloc de les 17 comunitats pel que fa a creixement econòmic en els últims 5 anys en línia Múrcia, Andalusia i Canàries són ara les autonomies més dinàmiques
Redacció

El creixement econòmic acumulat a Catalunya en el període 2000-2004, mesurat en termes de volum, s'ha situat per sota de la mitjana estatal. Mentre que en el conjunt de l'Estat el PIB acumulat en aquest període ha estat del 12,9%, a Catalunya només s'ha crescut un 12,2% i ocupa el 12è lloc de les 17 comunitats autònomes.

Aquesta diferència, detectada en l'informe de la comptabilitat regional que anualment realitza l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ve provocada bàsicament pel comportament de l'economia catalana en els exercicis del 2002 quan va créixer un 2,3% (quan la mitjana estatal era del 2,7%) i del 2003 quan el PIB català va xifrar-se en un 2,8% (un 3% en el conjunt de l'Estat). En canvi els dos exercicis restants d'aquest període 2000-2004, la nostra comunitat autònoma s'ha mostrat en línia amb el creixement conjunt d'Espanya, un 3,5% el 2001 i un 3,1% el 2004.
No obstant, a l'El Confidencial llegim:
Un informe del INE desmonta el mito de que Cataluña ha perdido peso económico en España
Carlos Sánchez

Cataluña, al contrario de lo que sostienen los promotores del nuevo Estatut, no está perdiendo peso económico respecto al conjunto del Estado. Así lo pone de manifiesto la nueva Contabilidad Regional de España que ayer publicó el Instituto Nacional de Estadística (INE). Si en el año 2000 el Producto Interior Bruto (PIB) de la comunidad autónoma catalana representaba el 18,9% del total nacional, cuatro años más tarde el porcentaje es del 18,8%, lo que representa un retroceso de apenas una décima, una vez revisadas las estadísticas oficiales a la luz de la nueva Contabilidad Nacional con base en el año 2000.
(...)
En términos de renta per cápita sí se han producido novedades relevantes, pero afectan por igual a Cataluña y Madrid. En el primer caso –siendo la media 100 para el conjunto de España- la renta ha pasado de 121,8 puntos a 119,9, lo que supone un ligero retroceso de casi dos enteros; pero es que en el caso de Madrid la caída ha sido de algo más de cuatro puntos, al pasar de 135,3 puntos a 131,1.
Serà millor llegir directament la nueva Contabilidad Regional de España de l'INE. El que diu l'Avui hi és al full "Variación Volumen PIB". El que diu l'El Confidencial hi és al full "PIB a precios de mercado" i "PIB per cápita".

Per mí, el més important és el PIB per càpita, i és molt interessant com quan queda clar que hi ha una caiguda de la renda per capita a Catalunya (una "novedad relevante", diuen), immediatament sentim que aquesta "afecta por igual a Cataluña y a Madrid" i, és clar, ho posen a la lletra petita, no pas al títol....... Vinga! ¿Qué mito habéis desmontado?

|